Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Migrațiile întipărite în timp | Ivana Svetlik

septembrie 10, 2023 - septembrie 30, 2023

„Migrațiile întipărite în timp” invită participanții să reflecteze asupra peisajului cultural al Banatului sârbesc, pornind de la ideea gării ca simbol al migrației. Lucrearea realizată de artista Svet Likova (Ivana Svetlik) pentru Festivalul Cămine în mișcare este construit pe trei planuri, fiecare dintre ele abordând o altă dimensiune a fenomenului migrației: moștenirea, diversitatea culturală și drumul spre necunoscut. Inspirația acestei opere se regăsește în colecția de povești „Istorii mici de viață”, culeasă de Christine Cizmaș, în anul 2022, în cadrul proiectului Cămine în mișcare. 

Imaginile realizate de artistă sunt un mod de a comunica cu lumea, prin care duce privitorii într-o călătorie în care totul este „în felul și din imaginația ei”. Folosindu-se se personajul „Frajla”, SvetLikova spune povestea localității Kovačica, așa cum o vede, simte și trăiește ea însăși. Tabloul va fi expus, alături de 14 alte picturi din colecția personală a artistei, în 10 septembrie 2023, ora 16:30, la Bastion 3 (Timișoara, str. Hector, nr. 1). Expoziția poate fi vizitată până în 30 septembrie, zilnic, în intervalul 13:00-19:00.

_______________________________

Ivana Svetlik s-a născut în 1986, la Novi Sad. A absolvit un masterat în turism la Facultatea de Arte din Novi Sad și este o pictoriță naivă în suflet. A participat la numeroase expoziții colective în țară și în străinătate, în timp ce are în spate două expoziții personale. A câștigat o plachetă de aur la cel de-al 14-lea Salon de Artă din Banat. Este, totodată, organizator al coloniei de artă pentru copii din Kovačica. Recent, a lucrat la o serie de picturi intitulată „Vechile meserii din Serbia”, prin care învață și prezintă istoria și cultura vieții și a muncii în Serbia și, în același timp, rămâne fidelă naivității lui Kovačica prin reprezentarea costumului slovac al actriței principale „Frajla”. Pseudonimul SvetLikova a fost derivat din numele de familie Svetlik. În limba slovacă, se obișnuiește să se adauge sufixul -ova la numele de familie al unei persoane de sex feminin, astfel că Ivana este tocmai Svetlíková. Iar atunci când te joci cu literele din limba sârbă, poți obține o lume a personajelor, cu care Ivana te duce în călătorii și în locuri pe care nu le-ai mai vizitat. Ea locuiește și lucrează în Kovačica.

Detalii

Începe:
septembrie 10, 2023
Se termină:
septembrie 30, 2023
Eveniment Category:

Organizator

Prin Banat

Loc de desfășurare

Bastion 3
str. Hector, nr. 1
Timisoara, Timiș Romania
+ Hartă Google