Cămine în mișcare este o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case. Totuși, fenomene din trecutul și prezentul Banatului, cum ar fi relocarea forțată, conflictele politice și șomajul, strămută căminele. Comportamentul xenofob și intoleranța, care sunt într-o creștere alarmantă în Europa, sunt combătute prin relatarea poveștilor celor aflați pe drumuri, sensibilizând publicul față de un fenomen de neevitat care marchează societatea.

Cămine în mișcare se opune stereotipurilor actuale, prin expunerea lor în povești și creații contemporane, cu scopul de a sublinia beneficiile diversității și ale interculturalității. Prin proiect sunt identificate povești adevărate, uitate sau nedocumentate ale tragediilor trecute din regiune, ale supraviețuitorilor deportărilor în Bărăgan, ale celor care au fugit de regimul comunist și de războiul iugoslav, în analogie cu mișcările prezente ale refugiaților sau migranților economici, care ulterior sunt transpuse în diverse formă de artă și prezentate publicului larg.

Cămine în mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, implementat de Asociația Prin Banat.

Programul Cultural Timișoara 2023 actualizat poate fi consultat aici (EN).


În anul 2021, ediția Cămine în mișcare: Centriphery a fost co-finanțată prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, prin programul cultural prioritar TM2023 RESTART.

Proiectul a fost co-finanțat în anii 2018, 2019 și 2021 (parțial) de Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara, între anii 2017-2020.