Despre proiect

Proiectul CĂMINE ÎN MIȘCARE a fost creat în anul 2016, pe fondul crizei refugiaților din Europa, și implementat începând cu anul 2017, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Scopul său este de a promova memoria și istoria recentă a regiunii Banatului, abordând teme precum migrația, deportări, relocări de populaţie, folosind arta povestirii (storytelling-ul) ca o metodă de a aduce oamenii laolaltă şi de a le reda sentimentul de apartenenţă la un spaţiu.

La ora actuală, CĂMINE ÎN MIȘCARE este și singurul proiect de cercetare a fenomenului migrației în regiunea istorică a Banatului (care, astăzi, se împarte pe teritoriile României, Serbiei și Ungariei). Însă, unicitatea proiectului este dată de metodologia acestuia, prin care poveștile de viață descoperite prin sesiuni de cercetare în teren sunt ulterior transformate în formă de artă (de la expoziții foto, până la piese de teatru, film documentar, muzică, instalații de artă ș.a.m.d.) și duse înapoi și prezentate comunităților într-un mod inedit.

În cei trei ani de cercetare în teren, prin proiect au fost generate zeci de ore de înregistrări, mii de documente foto, video, fragmente de jurnal de teren, respectiv notițe de teren.


CĂMINE ÎN MIȘCARE este un proiect Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara.

Proiectul a fost co-finanțat în anii 2018-2019 de Consiliul Județean Timiș.