Evenimente

FESTIVALUL CĂMINE ÎN MIȘCARE (Ediția I)

Când: 28-30 septembrie 2018

Unde: Margina & Zorani

Prima ediție a Festivalului Cămine în mișcare a avut loc în perioada 28-30 septembrie 2018, în satele Margina și Zorani (jud. Timiș), situate la o distanță de aproximativ 100 km de Timișoara. Au fost alese aceste două sate în special datorită dinamicii turistice existente, generate de Centrul de Informare Turistică Margina și Primăria Comunei Margina – doi parteneri de nădejde ai proiectului în 2018. Programul celor trei zile de festival a cuprins: spectacole de teatru, muzică de fanfară, expoziție de pești din sticlă, proiecții de scurtmetraje și cine-concert, ateliere de creație pentru copii, pictură murală, plimbări cu căruța trasă de cai, târg de produse locale. 

ALTĂ ZI CU SOARE. Piesa de teatru fost inspirată din povestea reală a țăranului Serafin Oproni din satul Zorani, care în anii 1950 și-a adoptat propria nepoată pentru a evita colectivizarea. Povestea a fost aflată de echipa Cămine în Mișcare, în ianuarie 2018, tocmai de la nepoată, doamna Rodica Codrea (născută Oproni). “ALTĂ ZI CU SOARE” s-a jucat chiar în curtea casei din Zorani în care a locuit Serafin Oproni. Povestea o considerăm un exemplu aparte de cămin în mișcare, doamna Codrea mutându-se de la marginea satului, unde locuia cu părinții biologici, în centrul satului, în casa unchiului ei Serafin Oproni. Piesa de teatru, scrisă și regizată de Andrei Ursu, este producția originală a Asociației Solidart, pusă în scenă în cadrul proiectului Cămine în mișcare.

CĂLĂTORIA. În ritmuri de fanfară și conduși de un personaj-surpriză, participanții s-au îndreptat împreună din Margina spre Zorani, la spectacolul de teatru “ALTĂ ZI CU SOARE”. Călătoria nu a fost lipsită de aventură, iar pe drum s-au făcut mai multe popasuri, în care călătorii și-au putut trage sufletul și au ascultat poveștile comunității. Muzica de fanfară a fost asigurată de Mambo Siria, un taraf-fanfară descoperit de Mircea Dinescu, de proveniență din Darvari, jud. Mehedinți. 

PICTURĂ MURALĂ. În perioada 26-30 septembrie 2018, artiștii Paula Duță și Ștefan Orion au pictat un perete al căminului cultural din Margina. Alegerea berzei ca element central nu a fost deloc întâmplătoare, aceasta simbolizând atât migrația, cât și întoarcerea acasă, la rădăcini.

SUNET CĂLĂTOR PESTE SAT. Artistul francez Hinterheim (Sylvain Bardy) s-a aflat în Margina și Zorani între 19-30 septembrie 2018, timp în care a înregistrat si filmat satul și localnicii. Rezultatul acelor zile a fost dezvăluit în seara ultimei zile de festival, constând în proiecții de imagini din satele Margina și Zorani, acompaniate de o instalație sonoră.

PEȘTELE DE STICLĂ. În urmă cu 30-40 de ani, în aproape orice casă puteai găsi un pește de sticlă. Era unul dintre cele mai populare obiecte decorative, de obicei așezat peste un mileu, în sufragerie. Deși popularitatea peștelui din sticlă a scăzut drastic în 1990, astăzi încă se mai găsește în unele case. Sau, mai nou, în colecția privată a unui timișorean care, până la ora actuală, a adunat peste 400 de exemplare. În cadrul Festivalului Cămine în mișcare au fost expuși circa 150 de pești din sticlă, în curtea casei din Margina a lui Ion Clopoțel (1892-1986), un renumit jurnalist român. 

MIORIȚA. Una dintre cele mai cunoscute balade românești, a fost pusă în scenă de compania de teatru independent Auăleu din Timișoara, în 2017. Piesă de teatru, spectacol sau concert de black metal – adaptarea teatrală a celor de la Auăleu este câte puțin din fiecare, iar măștile realizate cu măiestrie de Aura Bălănescu au încântat spectatorii veniți să vadă “MIORIȚA în cadrul Festivalului Cămine în mișcare. 

ATELIERE DE CREAȚIE

Echipa Cămine în mișcare le-a pregătit celor mici diverse ateliere de creație (confecții din hârtie creponată, lucru în pământ, string art) și teatru cu păpuși. Un târg al producătorilor locali și plimbări cu căruțe trase de cai au fost puse la cale de Centrul de Informare Turistică Margina, partener al festivalului. 


GALERIE FOTO

Credit foto: Flavius Neamciuc, Cornel Putan & Dragoș Jivan

ZIUA 1

ZIUA 2

ZIUA 3