Noutăți

Spectacolul de teatru „Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte” revine în Piața Libertății din Timișoara

„Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte”, un spectacol de teatru cu marionete gigantice, muzică live și o distribuție formată din peste 50 de actori și figuranți, revine în Piața Libertății din Timișoara, în perioada 25 – 30 iulie 2023. De marți până duminică, începând cu ora 21:00, piața se va transforma într-o lume a fantasticului, în care fiecare element prezent are o conotație specială. 

Având ca inspirație povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte. De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, spectacolul reușește să pună în valoare cunoscutul basm românesc cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate. Spectacolul „Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte”, regizat de Ovidiu Mihăiță, este unul dintre momentele principale ale Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. 

Accesul la spectacol se realizează pe bază de bilete, care pot fi achiziționate din rețeaua www.iabilet.ro. În total, pentru cele 6 reprezentații sunt disponibile 1500 de locuri (250 de locuri per reprezentație). Vârsta minimă recomandată este de 4 ani+. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani beneficiază de un preț redus și vor fi însoțiți obligatoriu de un părinte sau un tutore legal, cu bilet de acces la preț întreg și valabil. Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit. 

„Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte” a avut premiera în anul 2021 și a fost o acțiune comună a proiectelor Cămine în mișcare x Centriphery, implementate de Asociația Prin Banat. Spectacolul a fost rezultatul colaborării artiștilor Ovidiu Mihăiță (Auăleu), Conny Zenk (Austria – Festival der Regionen/RAD Performance), Lia Pfeiffer (director artistic Asociația Prin Banat/ Atelierul de pufoșenii), Livia Coloji (Balamuc/Gruni) și Xiri Tara Noir (Danemarca – Dansehallerne), alături de actori timișoreni și din țară, muzicieni și voluntari din comunitatea locală. În 2021, toate biletele la cele trei reprezentații ale spectacolului (având o capacitate totală de 600 de locuri) au fost epuizate înainte cu câteva zile de data premierei.

Produs de Asociația Prin Banat, în colaborare cu Auăleu, spectacolul „Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte” este prezentat în cadrul Cămine în mișcare – un proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitala Europeană a Culturii în 2023”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. 

Credit foto: Diana Bilec, Flavius Neamciuc, Andreea-Eva Herczeg, Seba Tătaru


Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Cămine în mișcare

Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare.  Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Despre Centriphery

Centriphery este un proiect european, care oferă cetățenilor așa-numitei „periferii” o voce centrală în explorarea și transformarea narațiunilor și miturilor locale și îi încurajează să participe la recrearea identităților locale și a narațiunilor europene. Condus de Festival der Regionen (Austria) și co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, acest proiect european de anvergură s-a desfășurat între anii 2018-2022 și a reunit 8 parteneri: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 – European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România).