Noutăți

“ALTĂ ZI CU SOARE” LA TIMIȘOARA – PRODUCȚIE TEATRALĂ UNICĂ INSPIRATĂ DINTR-O POVESTE LOCALĂ DIN BANAT

Când: 12 aprilie 2019

Unde: Casa Artelor, Timișoara

“ALTĂ ZI CU SOARE”, producție teatrală unică inspirată dintr-o poveste locală din Banat, s-a jucat la Casa Artelor din Timișoara.

Experiențele de viață ale altora ne sunt adeseori sursă de inspirație sau cel puțin ar trebui să ne facă să contemplăm la diferite situații. Asta se aplică și în cazul spectacolului de teatru “ALTĂ ZI CU SOARE”, pus în scenă de cei de la Asociația Solidart, care invită iubitorii de teatru pe data de 12 aprilie, de la ora 20, la Casa Artelor din Timișoara.

 “ALTĂ ZI CU SOARE” este o piesă de teatru scrisă de Andrei Ursu, care prezintă cu emoție povestea de viață a țăranului Serafin Oproni din Zorani, jud. Timiș, care în anii 1950 a refuzat să intre în colectivul comunist.

Povestea a fost descoperită și culeasă în cadrul proiectului cultural Cămine în mișcare, un proiect oficial Timișoara 2021, produs de Asociația Prin Banat – singurul din programul cultural îngrijit de Asociația Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Spectacolul este alcătuit din trei acte, iar primele două acte au mai fost jucate chiar în curtea casei în care a locuit Serafin Oproni din satul Zorani, în cadrul evenimentului principal Cămine în mișcare, în perioada 28-30 septembrie 2018, organizat la Margina și Zorani.

Călătoria lui Serafin Oproni prin burta sistemului se încheie în actul 3. Vom fi martori la felul în care se face dreptate în Republica Populară Romînă. Şi la felul în care soarele răsare întotdeauna peste aceeaşi lume în care nimic nu e nou şi totul are trista tendinţă de a se repeta.

Andrei Ursu, dramaturgul “ALTĂ ZI CU SOARE”

Am luat o poveste locală și am transformat-o într-o piesă de teatru, apoi am pus-o în scenă în casa în care am aflat povestea, în prezența și cu sprijinul celor care ne-au spus-o. Ne-am bucurat că toți sătenii au venit să vadă spectacolul, iar impactul și mândria că spectacolul vorbește lumii despre satul lor au însemnat mult pentru echipa de proiect. Este prima oară când o astfel de idee se implementează în spațiul cultural românesc, iar ALTĂ ZI CU SOARE reprezintă esența proiectului nostru: povești locale transpuse în formă artistică, cu participarea activă a comunității.

Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat

 “ALTĂ ZI CU SOARE” se va juca în 12 aprilie, de la ora 20:00, la Casa Artelor – str. Episcop Augustin Pacha, Timișoara. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, dar se face în baza unei rezervări în prealabil la adresa de e-mail: contact@basca.tm.ro sau la telefon 0722347474.


Asociația Solidart este alcătuită dintr-un grup de actori, scriitori, designeri, asistenţi sociali şi lucrători de tineret, cu experienţă diversă atât artistică, cât şi socială şi de management. Scopul asociației este de a crea cadrul pentru un dialog constructiv între oameni, de a participa la formarea de comunități solidare, responsabile și conștiente, de a oferi membrilor acestor comunități încredere pentru a se implica activ în viața comunității, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale şi educaţionale.

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces este un proiect oficial Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.


Credit foto: Flavius Neamciuc