Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Mantas (work in progress) | BIS Teatru

octombrie 24, 2023 - octombrie 26, 2023

Mantas (work in progress) este o împletire a două povești. 

Prima este cea a regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, ale cărui preocupări antropologice au dat naștere documentarului Mariupolis, care înfățișează viețile oamenilor din orașul-port cu același nume, la începutul războiului din 2014, când Rusia ataca Donbasul. Documentarul s-a remarcat prin portretizarea vieții oamenilor obișnuiți din Mariupol, insistând mai degrabă pe micile bucurii pe care aceștia se ambiționează să le trăiască în pofida situației, decât pe distrugerile și traumele cauzate de războiul aflat în plină desfășurare. În 2022, la izbucnirea războiului din Ucraina care se desfășoară și astăzi, Mantas a decis să se întoarcă din Africa în Ucraina, alături de logodnica sa, actița Hanna Bilobrova. A murit pe străzile Mariupolului, un oraș de care se îndrăgostise în timpul filmărilor, executat de soldați ruși. 

A doua poveste este inspirată din interviul „APARTAMENTUL MEU A FOST DISTRUS DE BOMBE ȘI S-A FURAT TOTUL DIN EL”, realizat de Nicoleta Mușat în cadrul proiectului Cămine în Mișcare în anul 2022. Acesta descrie circumstanțele tragice din care ucrainencele Yulia Kondakova și Jane Rozbitskaya au reușit să fugă la izbucnirea războiului, sentimentele pe care le-au trăit în căutarea unui refugiu. 

Proiectul Mantas își imaginează ce s-ar fi întâmplat dacă regizorul și cu logodnica sa s-ar fi întâlnit, în drumul lor spre Mariupol, cu persoanele intervievate. Ar fi reușit să-l convingă să renunțe? Ar mai fi fost regizorul în viață și astăzi? Răspunsurile acestor întrebări vor fi elucidate prin intermediul instalației/performance-ului propus de Bogdan Sărătean.

Spectacolul se va juca la Bastion 3 (Timișoara, str. Hector, nr. 1), în 24-25-26 octombrie 2023.

Participarea este gratuită, dar necesită înscriere. Formularul de înscriere pentru cele trei reprezentații se va deschide la începutul lunii octombrie.

___________________

BIS Teatru este o companie independentă din Sibiu, România. Primele spectacole au avut loc în spații alternative din burgul sibian în toamna anului 2006. În primăvara anului 2009 au luat naștere sub forma unui ONG – Asociația Culturală BIS. Apariția acestei structuri a fost așadar una organică. La data înființării legale, BIS teatru avea deja o activitate susținută în artele spectacolului, în organizarea de evenimente. În prezent BIS Teatru înseamnă un nucleu de 13 artiști din diverse arii de expresie (actori, muzicieni, artiști plastici). 

Detalii

Începe:
octombrie 24, 2023
Se termină:
octombrie 26, 2023
Eveniment Category:

Organizator

Prin Banat

Loc de desfășurare

Bastion 3
str. Hector, nr. 1
Timisoara, Timiș Romania
+ Hartă Google