Noutăți

Lansarea în mișcare a unor povești din trecut și prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric

“Spune-ne o poveste, ca să-ți spunem noi mai multe” – așa sună anunțul lansat de Cămine în mișcare, primul proiect de cercetare antropologică despre migrația din Banat, care adună povești spuse sau nespuse, pe care să le împartă mai departe cu ceilalți.

Proiectul este realizat de Asociația Prin Banat și Asociația Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii.

Duminică, în 8 decembrie va avea loc prima parte a prezentării rezultatelor ediției 2019 a proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, printr-o Lansare în Mișcare! 

Este vorba despre o excursie de (re)cunoaștere prin Banat, în satele din județul Timiș situate la granița cu Serbia, în care se vor vizita 2 picturi murale realizate în cadrul proiectului și se vor lectura povești găsite-n sat.

Una dintre opririle importante va fi marcată de avanpremiera filmului documentar GRANIȚA (THE BORDER), creat în cadrul proiectului Cămine în mișcare, în regia Cristinei Băican.

Documentarul ilustrează povești ale oamenilor care au locuit sau locuiesc în satele de la granița cu Serbia și Ungaria. Povești din trecut și din prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric.

Participarea la această Lansare în Mișcare este gratuită, dar necesită o înscriere în prealabil cu o scurtă povestioară despre trecut sau istorie, despre migrație și reîntoarcere acasă, despre destine fericite sau mai puțin fericite, despre familie și regăsirea bucuriei și a căldurii date de oamenii unui loc. Mai multe detalii, aici

Livia Mateiaș și Ovidiu Batista sunt artiștii care, invitați de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația Prin Banat, sunt responsabili de umplerea câtorva ziduri cu simboluri ale omului în mișcare, ale tradițiilor locale și ale unei multiculturalități specifice zonei.

Printr-o pictură murală gigantică – numită “Flying Dreams”, fațada Căminului cultural din Comloșu Mare întruchipează un băiat care pare că plutește, purtând mai multe case pe spate, care-și poartă cu el peste tot “casa”, grijile, amintirea celor dragi, tradițiile, cultura.

Pe de altă parte, nu foarte departe, pe fațada morii din Teremia Mare se va putea vedea și auzi “Zidul care vorbește” – o serie de picturi compuse din multe cercuri colorate, în care sătenii au fost invitați să contribuie cu fotografii cu portretele lor – un fel de comemorare a oamenilor simpli, care, prin puterea spiritului lor, au trecut peste greutățile vremurilor și au acordat răgazul de a-și împărtăși propriile povești.

În 2019, echipa proiectului a mers în zona de graniță a României cu Serbia,de unde au reușit să arhiveze poveștile cu și despre graniță și despre migrația din jurul ei, au identificat rolul pe care l-a avut trasarea frontierei de stat, în perioada interbelică, asupra destinelor locuitorilor zonei și au încercat să puncteze felul în care locuitorii ruralului se raportează la noul statut pe care îl are Timișoara – cel de capitală europeană a culturii.

Vestea bună pentru cei interesați de o cunoaștere mai în profunzime a culturii din Banat, este că în 10 decembrie, de la ora 18:30, la Corner Space by TM2021 – noul spațiul din Bastionul Maria Theresia din Timișoara, va avea loc lansarea a patru cărți  (“CĂMINE ÎN MIȘCARE. 2019” și “CĂMINE ÎN MIȘCARE. VOLUMELE I-III”) și premiera filmului documentar GRANIȚA (THE BORDER). Mai multe detalii, aici.


Proiectul Cămine în mișcare este realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.