Noutăți

O nouă ediție CĂMINE ÎN MIȘCARE la Margina

Sâmbăta trecută, străzile din Margina (jud. Timiș) au fost înviorate de o serie de activități culturale menite de a aduce în fața publicului prezent și a locuitorilor povești despre fenomenul migrației și de a pune în valoare moștenirea culturală din zonă.

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces, unul dintre proiectele aflate în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru Capitală Culturală 2021, s-a reîntors în Margina, locul de unde a pornit prima dată la drum și povestea acestui proiect în anul 2018.

Pe lângă întâlnirile cu poveștile sătenilor, cei prezenți s-au bucurat de câteva experiențe în afara orașului. Localnicii au pregătit pentru vizitatori un mic dejun copios și tradițional, iar căruțele trase de cai au fost pline de zâmbete în turul de poveste prin satele din zonă.

Cele două reprezentații ale trupei de teatru itinerant Asphalt Theater din Israel, au adus muzică live, acrobații, echilibru și multă bună dispoziție, râsete și joc pe străzile din Margina.

Căminul Cultural din Margina a găzduit în prima parte a zilei o ediție specială de Creative Mornings Timișoara, avându-l ca invitat pe geograful Alex Drăgan, iar înspre seară s-au jucat toate cele trei acte din spectacolul de teatru „Altă zi cu soare”, o poveste culeasă în proiectul Cămine în mișcare și transformată în piesă de teatru. Piesa este scrisă de Andrei Ursu, bazată pe un caz real, și prezintă cu emoție povestea de viață a țăranului Serafin Oproni, din satul Zorani, jud. Timiș, care în anii 1950 a refuzat să intre în colectivul comunist.

În programul zilei a mai fost un târg de produse tradiționale, o expoziție foto, iar la Afterschool-ul din Margina, cei mici au intrat în universul basmelor și au avut parte de multe alte activități creative, puse la cale de Hambarul cu Carte din Comloșu Mic (jud. Timiș).

Cămine în mișcare la Margina, din 21 septembrie, a fost al doilea eveniment de anul acesta. Proiectul va continua cu alte opriri în zona Banatului istoric și Timișoara, iar cei interesați îl pot urmări pe pagina de Facebook.


Cămine în mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, ca parte a Programului Cultural TM2021 în anul 2019. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. 

Evenimentul din 21 septembrie a fost realizat cu susținerea Primăriei Comunei Margina și a Centrului de Informare Turistică Margina.


Credit foto: Diana Bilec