Noutăți

Primele imagini din teren și noutăți despre proiect | Cămine în mișcare 2022

În perioada mai-iunie 2022, echipa Cămine în mișcare a organizat primele sesiuni de documentare în teren, în Banatul sârbesc (Kovačica/Covăcița, Uzdin, Vladimirovac/Petrovasâla, Mokrin, Sutjeska/Sărcia, Torak/Torac, Kikinda), cu scopul de a culege noi povești despre migrație – o activitate necesară pentru reîmprospătarea arhivei de povești a proiectului, realizată cu sprijinul partenerului Comunitatea Românilor din Serbia. În aceeași perioadă, echipa noastră a mai realizat interviuri cu persoane din localitățile Nădlac (jud. Arad), Știuca și Soca (jud. Timiș), precum și din Strašice (Republica Cehă, cu o persoană originară din satul Gârnic, jud. Caraș-Severin).

Documentarea unor noi povești despre migrație este esențială pentru proiectul Cămine în mișcare, deoarece rezultatele le vom folosi pentru desfășurarea unui apel internațional de proiecte (toamna 2022). Proiectele selectate prin apel vor fi urmate de rezidențe artistice și producție, iar rezultatele vor fi dezvăluite publicului larg în cadrul Festivalului Cămine în mișcare (septembrie-octombrie 2023). 

Echipa de cercetare în teren Cămine în mișcare 2022 este formată din: Nicoleta Mușat (etnolog), Christine Cizmaș (actriță, scriitoare), Ionuț Suciu (jurnalist), Dariana Hînda (masterandă în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie / UVT), Raluca Hatmanu (jurnalistă), Diana Bilec (fotografă, scriitoare), Petra Dobruská (antropolog, autoare de benzi desenate), Anca-Raluca Majaru (istoric și arhitect), Alexandra Palconi-Sitov (coordonatoare proiect Cămine în mișcare), Răzvan Popa (coordonator logistică proiect Cămine în mișcare).

Noile povești documentate vor fi publicate treptat și vor putea fi citite pe www.camineinmiscare.ro, în următoarele săptămâni. Până atunci, vă arătăm primele imagini realizate în teren, în Serbia (credit foto: Diana Bilec și Răzvan Popa).

Ce urmează?

În lunile iulie și august 2022, documentarea în teren continuă în județele Caraș-Severin, Arad, Timiș și Mehedinți, precum și în Ungaria (Szeged, Mako, Kiszombor). De asemenea, începând din luna iulie, echipei de proiect i se alătură Mircea Albuțiu, care va realiza un film documentar dedicat fenomenului migrației și proiectului Cămine în mișcare.

Între 7-13 iulie, echipa Cămine în mișcare se va afla în județul Caraș-Severin. Printre localitățile cărășene vizate pentru documentarea în teren se numără: Gărâna, Brebu Nou, Reșița, Carașova, Oravița sau Sasca Montană. Cămine în mișcare va fi prezent și la Gărâna Jazz Festival (7-10 iulie 2022) – partener al proiectului – cu volumele de povești și benzile desenate publicate între anii 2019-2021.

Calendarul general de activități Cămine în mișcare pentru anii 2022-2023 poate fi consultat AICI. Vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram pentru noutăți în timp real despre evoluția proiectului Cămine în mișcare.


Proiectul Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este organizat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Acțiune finanțată de Consiliul Judeţean Timiş, prin programul TimCultura 2022.

Parteneri culturali: Comunitatea Românilor din Serbia, Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara, Fundația Universitatea de Vest Timișoara, Turism Timiș, Garana Jazz Fest și Teatrul Basca.