Noutăți

Why Culture Matters // De ce contează cultura? – simpozion internațional (6-8 octombrie 2022, Timișoara)

În perioada 6-7-8 octombrie 2022, Asociația Prin Banat organizează, la Timișoara, simpozionul internațional cu tema: De ce contează cultura? // Why culture matters?

Rezultat în urma activităților comune din cadrul proiectelor asociației – Cămine în mișcare (Moving Fireplaces), Centriphery și Ambulanța pentru Monumente – Banat, evenimentul se concentrează în jurul a trei teme principale: patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru – periferie și fenomenul migrației. Simpozionul internațional este organizat împreună cu împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum, parteneri strategici ai evenimentului.

Reunind 20 experți din țară și din străinătate, implicați în proiecte și inițiative relevante acestor subiecte, simpozionul propune participanților săi să reflecteze asupra modului în care cultura (în diferitele sale dimensiuni: ca produs, ca proces și ca instrument) interacționează cu ei și cum aceasta este modelată de ei în contextul excepțional Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Pentru prima dată la Timișoara, reprezentanți ai Europa Nostra, cea mai importantă organizație din domeniul protejării și promovării patrimoniului european, vor prezenta Lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa 2022, printre care se numără și clădirea monument istoric Baia Neptun din Băile Herculane, de a cărei reactivare și salvgardare se ocupă Asociația Locus, prin proiectul Herculane Project. În cadrul evenimentului vor fi prezentați și laureații Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra din România în anul 2022 și din anii precedenți.

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului va fi dispariția patrimoniului și a identității culturale, dar și impactul pe termen lung al acestui fenomen asupra comunității, care va fi corelat cu situația curentă din Ucraina unde multiple monumente, situri și ansambluri istorice și arhitecturale au fost distruse parțial sau total de la începerea războiului.

Evenimentul va cuprinde studii de caz, conferințe, mese rotunde în cadrul cărora va fi dezbătută inclusiv oportunitatea creării și includerii în curricula Universității de Vest Timișoara a unui curs de licență sau de master dedicat studiilor patrimoniale regionale, ca rezultat al unui parteneriat între universitate și instituții și operatori culturali din domeniul promovării și protejării patrimoniului cultural.

Participarea la eveniment este gratuită, înregistrarea participanților este obligatorie. Formularul de înregistrare va fi disponibil începând cu data de 20 septembrie 2022. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a Asociației Prin Banat.


Programul evenimentului*

WHY CULTURE MATTERS? DE CE CONTEAZĂ CULTURA?
Simpozion internațional
6-7-8 octombrie 2022
, Timișoara

Ziua 1 // 6 octombrie 2022
Locație: FABER (str. Peneș Curcanul, nr. 4-5)

14:30-15:00 Înregistrarea participanților
15:00-16:45 Studii de caz / Ambulanța pentru Monumente (toate filialele naționale)
17:00-19:00 Studii de caz / Inițiative europene pentru salvgardarea patrimoniului
19:00-20:00 Masă rotundă & concluzii

Ziua 2 // 7 octombrie 2022
Locație: Universitatea de Vest din Timișoara (Aula Magna)

09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
10:00 – 10:30 Deschidere și introducere / De ce contează cultura?
10:30 – 11:45 Dezbatere / Puterea centrelor și marginilor: De ce contează titlul CEC pentru Timișoara & Banat? (Partea I)
11:45 – 12:00 Pauză de cafea
12:00 – 12:45 Dezbatere / Puterea centrelor și marginilor: De ce contează titlul CEC pentru Timișoara & Banat? (Partea a II-a)
12:45 – 14:00 Prânz
14:00 – 15:45 Conferințe: De ce contează patrimoniul nostru cultural? Focus Europa
15:45 – 16:00 Pauză de cafea
16:00 – 17:45 Studii de caz: De ce contează patrimoniul nostru cultural? Focus România
17:45 – 18:00 Pauză de cafea
18:00 – 19:00 Masă rotundă / Concluzii @ Grădina Urbană UVT

Ziua 3 // 8 octombrie 2022
Locație: Universitatea de Vest Timișoara (Amfiteatrul 101)

12:30-13:00 Înregistrarea participanților
13:00 – 14:45 Ucraina și frontul său cultural
14:45 – 15:00 Pauză de cafea
15:00 – 16:45 De ce ne este frică de migrație? Focus: criza refugiaților și incluziune
16:45 – 18:00 Concluzii și discurs închidere eveniment

*Mai multe detalii despre invitați, în curând. 

Programul general al simpozinului poate suferi mici modificări. 


Simpozionul Internațional De ce contează cultura? // Why culture matters? este organizat de Asociația Prin Banat, ca activitate comună a proiectelor Centriphery, Cămine în mișcare și Ambulanța pentru Monumente – Banat.
Parteneri strategici: Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum
Parteneri locali: Institutul Național pentru Patrimoniu, Ordinul Arhitecților din România, Asociația de la 4, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Fundația Culturală Jazz Banat, Memorialul Revoluției din 16–22 decembrie la Timișoara
Parteneri internaționali: Festival of Regions (Austria), New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Cultura Nova Festival (Olanda), Walk & Talk (Azore, Portugalia), Comunitatea Românilor din Serbia, FabLab Zagred (Croația)

Co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Acțiune finanțată de Consiliului Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura. Simpozionul face parte din proiectul cultural A Week For Monuments, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Despre Asociația Prin Banat
Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Ambulanța pentru Monumente – Banat
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.
Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. La nivelul județelor Timiș și Caraș-Severin, în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 figurează peste 1000 de monumente, situri și ansambluri istorice, multe dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare.

Despre Cămine în mișcare
Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare. Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Despre Centriphery
Deoarece fiecare periferie are propriul său centru, Centriphery oferă cetățenilor așa-numitei „periferii” o voce centrală în explorarea și transformarea narațiunilor și miturilor locale și îi încurajează să participe la recrearea identităților locale și a narațiunilor europene. Condus de Festival der Regionen (Austria), acest proiect european de anvergură reunește 8 parteneri: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 – European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România).