Noutăți

r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022 | Vernisaj 7 decembrie, la Memorialul Revoluției

În 7 decembrie 2022, ora 17.00, la sediul Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 (str. Oituz nr.2B), va avea loc vernisajul expoziției – eveniment „r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022”. Evenimentul este organizat de Asociația Prin Banat și Asociația Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, în cadrul proiectului Cămine în mișcare – proiect parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Conceptul r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022” are la bază arhiva Memorialului Revoluției și documente din colecția privată a Asociației Prin Banat și propune o expoziție interactivă, care prezintă nu doar spiritul epocii comuniste din România și Europa de Est, dar și interpretarea de către fiecare vizitator, în manieră personală, a spiritului revoluționar al Timișoarei.

Întregul spațiu expozițional al Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 a fost reamenajat, iar informațiile istorice, datele și diverse documente adiționale au fost prelucrate, editate și incluse în noul sistem expozițional pentru a prezenta, cât mai fidel, contextul istoric care a condus la Revoluția din 1989.

Pentru a marca relația trecut-prezent la comemorarea a 33 de ani de la Revoluție, intrarea în clădirea Memorialului devine punctul de întâlnire dintre contextul politic internațional: Războiul Rece, Revoluția din Ungaria din 1956, mișcările studențești din Timișoara, din același an, invazia Cehoslovaciei, mișcarea sindicală Solidaritatea etc.) și istoria individuală a timișorenilor și bănățenilor (mărturii despre modul în care au trăit aceste evenimente). Fiecare încăpere găzduiește o anumită etapă din ceea ce a însemnat comunismul în regiunea Banatului: de la mărturiile deportaților în Bărăgan, până la imagini care zugrăvesc cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu; de la mișcările de rezistență din Banat, până la Proclamația de la Timișoara și de la notițele unui administrator de bloc privind exercițiile de raid aerian, până la notițe despre colocatari – cine îi vizita și la ce ore, dacă stingeau lumina etc. Expoziția – eveniment „r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022” demonstrează încă o dată că, de-a lungul secolului XX, în întreaga Europă de Est, au existat mișcări, proteste, revoluții împotriva regimurilor comuniste, care au dus, toate, spre momentul 1989, iar la Timișoara, oraș universitar și perceput ca fiind occidental și înainte de momentul 1989, Revoluția poate fi înțeleasă ca un moment predictibil.

Evenimentul „r/evoluție? istorii trăite 1945-1989-2022” este cuprins în proiectul Cămine în mișcare, care face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura 2022.


Credit foto: Claudia Tănăsescu
Grafică: Simona Giura

Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Asociația Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989

Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost înfiinţată la data de 26.04.1990 cu scopul de a cinsti și păstra vie memoria Eroilor-Martiri și pentru aflarea adevărului despre evenimentele din Decembrie 1989. A fost declarat Ansamblu de interes național și a fost înființat Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare Publică despre Revoluția Română din 1989 în anul 2000. În 2011 a obținut titulatura de instituție de utilitate publică iar în 2019 Ordinul „Meritul Cultural în grad de Cavaler”, categoria E – Patrimoniul Cultural Național. În componenţa asociaţiei există un complex de 14 monumente în Timișoara, un complex memorial la Popești-Leordeni, spații expoziționale, un centru național de documentare. și cercetare. În anul 2010 înființează Editura Memorial 1989 prin care apar peste 70 de volume consacrate revoluției și perioadei comuniste.

Despre Cămine în mișcare

Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare. Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura 2022.