Instalații de artă

TIPARE ALE MEMORIEI

Proiectul TIPARE ALE MEMORIEI, realizat de 13m10j (Marius Jurca), propune o explorare audio-vizuală a amintirilor domnului A. Mühlroth (zis Fredi), fost primar în Lenauheim în perioada 1969-1980. Acesta a fost intervievat de Nicoleta Mușat, în anul 2019. Interviul face parte din arhiva proiectului Cămine în Mișcare, o cercetare desfășurată în Banat între anii 2017-2019.

Amintirile domnului Fredi se regăsesc sub formă de fragmente audio în cadrul a 518 elemente circulare interactive, distribuite într-o suprafață de 3840 x 2160 pixeli. Fiecare element ascunde o amintire specifică, iar interacțiunea cu acestea poate fi aleatorie sau secvențială, cu pauze sau suprapuneri sonore repetate.

Pe măsură ce publicul descoperă povestea personajului, suprafața se luminează, rezultând tipare vizuale unice, în funcție de modul de interacțiune al acestora. Proiectul invită astfel publicul la o explorare creativă a trăirilor unui om deosebit, care la vârsta de 90 de ani, povestește despre fapte și situații limită, cărora a trebuit să le facă față, datorită schimbărilor socio-politice și economice care au avut loc în regiunea Banat.


MAKING OF | TIPARE ALE MEMORIEI


Instalația TIPARE ALE MEMORIEI a putut fi experimentată la FABER (Spl. Peneș Curcanul, nr. 4-5, Timișoara), între 5-14 decembrie 2020.

Proiectul a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Timișoara 2023 și Prin Banat.

Cămine în Mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizat de Asociația Prin Banat. În anul 2020, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. 

Video realizat de: Ovidiu Pelmuș
Fotografii de: Diana Bilec