Instalații de artă

POP-UP DEVICE FOR EXPERIMENTING MARGINS

Pop-Up Device for Experimenting Margins este o instalație de tip intervenție în spațiul public, realizată de artista Lera Kelemen, care are ca punct de plecare studiile prezentate pe www.camineinmiscare.ro, ce tratează, din diferite perspective, termenul de frontieră.

Instalația constă într-o structură ce reproduce modelul unei case tipice bănățene, cu fronton de tip “baroc rural”, focusându-se pe dihotomia spațiu domestic/spațiu public. Prin Pop-Up Device for Experimenting Margins, modelul căminului regional este reprodus printr-un contur iluminat ce relevă elemente formale și structurale ale arhitecturii de acest tip, transpunându-le în spațiul public urban.

Această recontextualizare spațială atrage atenția, pe de o parte, asupra casei ca document al lumii rurale arhaice pe cale de dispariție, iar pe de altă parte, asupra ideii de definire și delimitare a spațiului prin granițe.

Discursul conceptual al acestei lucrări invită audiența să-și pună întrebări legate de modul în care ne definim propriile spații intime/ personale/ domestice, cum le raportăm la spațiul „celuilalt” sau la cel social și ce fel de relații se nasc între toate aceste tipologii spațiale.

Instalația invită la interacționare prin mișcare, plasând publicul într-o experiență colectivă și atrăgând totodată atenția asupra migrației ca „fenomen al mișcărilor între populații sau indivizi”.

Conceptul Pop-Up Device for Experimenting Margins: https://lerakelemen.com/Pop-Up-Device-For-Experimenting-Margins

Metal works: Ambrus Apor-Nimbert


MAKING OF | POP-UP DEVICE FOR EXPERIMENTING MARGINS

Fotografii de Diana Bilec. Video realizat de Ovidiu Pelmuș.


Instalația Pop-Up Device for Experimenting Margins a putut fi experimentată la FABER (str. Peneș Curcanul, nr. 4-5, Timișoara), între 5-14 decembrie 2020.

Mai multe detalii despre proiectul Lerei Kelemen și fotografii Making of, aici: https://camineinmiscare.ro/casa-un-instrument-de-definire-al-propriilor-frontiere/

Proiectul Pop-Up Device for Experimenting Margins a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Timișoara 2023 și Prin Banat.

Cămine în Mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizat de Asociația Prin Banat. În anul 2020, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *