Instalații de artă

PUNCT ÎNAINTEA ACULUI

Punct înaintea acului s-a conturat în urma reflectării la efectele relocării forțate pe care artista Oana Rill le-a resimțit asupra familiei și a confruntării concluziilor personale cu materialele documentare și poveștile existente pe site-ul proiectului Cămine în Mișcare.

Conceptul proiectului se conturează în jurul metaforei care dă și titlul lucrării, Punct înaintea acului. Aceasta este denumirea tradițională a unei cusături care se regăsește în majoritatea tipurilor de broderii întâlnite pe teritoriul României. Prin descrierea unei acțiuni, dar și prin posibilele semnificații semantice, denumirea poate da expresie unei realități extrem de dificil de discutat, cu atât mai mult cu cât relocarea forțată este o experiență colectivă greu de acceptat și de asumat.

Expresia conceptului constă într-o compoziție alcătuită dintr-o instalație ceramică de exterior, cu un diametru de aproximativ 1000cm, formată din 220 de tălpi din gresie, dispuse orizontal după desenul unui motiv tradițional brodat pe cămășile din Banat.

Punct înaintea acului explorează semnificațiile fenomenului deportării și relevanța acestor date existente în memoria colectivă, în contextul prezent în care, deși se încearcă combaterea discriminării și a excluderii sociale, există în continuare minorități și categorii dezavantajate.


MAKING OF | PUNCT ÎNAINTEA ACULUI


Mai multe detalii despre conceptul proiectului Punct înaintea acului: https://oanarol.wixsite.com/my-site/project-01

Instalația Punct înaintea acului a putut fi experimentată la FABER (str. Peneș Curcanul, nr. 4-5, Timișoara), între 5-14 decembrie 2020.

Proiectul Punct înaintea acului a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Timișoara 2023 și Prin Banat.

Cămine în Mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizat de Asociația Prin Banat. În anul 2020, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Video realizat de: Ovidiu Pelmuș
Fotografii de: Diana Bilec