Instalații de artă

MEMORII INTERACTIVE

Conceptul proiectului Memorii Interactive propune redarea atmosferei vremurilor trecute din Banat, precum și retrăirea momentului plecării, respectiv a migrației, dintr-un unghi subiectiv.

Folosind Noile Media, publicul trece de la spectator pasiv la participant activ. Astfel, se creează o relație de proximitate între public și artă, în care experiența multisenzorială este mai pătrunzătoare.

I. MEMORII FRAGMENTATE

Concept: Ce (mai) este o memorie dacă nu are cine să o trăiască? 8 fragmente, 8 memorii sau 8 povești audio-vizuale din Banatul de atunci. Instalația propune redarea atmosferei acelor vremuri din Comloșu Mare și este însoțită de o narație din “COMLOȘU MARE. Reportaj despre emigrație, porecle și friptură cu compot”, de Monica Stoica. Povestea audio este ilustrată sugestiv, cvasi-tautologic, prin imaginile comloșanului Gheorghe Ardelean din 1970.

II. ÎN PRAG

Concept: Acel moment emoționant când individul sau familia urmează să pornească la drum și să treacă pragul căminului pe care îl lasă în urmă. Această instalație multimedia interactivă propune retrăirea momentului plecării, respectiv a migrației, din unghi subiectiv. Atât rama cât și poarta, reconstruite digital, sunt specifice zonei rurale din Banat.


MAKING OF | MEMORII INTERACTIVE


Instalațiile Memorii Interactive au putut fi experimentate la FABER (Spl. Peneș Curcanul, nr. 4-5), între 5-14 decembrie 2020.

Mai multe detalii și fotografii Making of Memorii Interactive, aici: https://camineinmiscare.ro/lucian-matei-vreau-ca-tu-vizitatorule-sa-treci-prin-toate-emotiile-prin-care-au-trecut-cei-care-au-plecat/

Proiectul Memorii interactive a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Timișoara 2023 și Prin Banat.

Cămine în Mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizat de Asociația Prin Banat. În anul 2020, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. 

Video realizat de Ovidiu Pelmuș. Fotografii de Diana Bilec