Performance

KRUMAU LIVE

„Am trăit război și viaţă de refugiat. Am fugit în 1944 de frica rușilor. Pentru că eram nemţi. Sau un fel de nemţi. Volksdeutsche ne spuneau. (…)  Schneller, schneller! Alle zusammen! Weg! Weg! Der Russe kommt! Ivan kommt!” 

Așa începe „Krumau”, povestea istorisită de Andrei Ursu, după un interviu cu un șvab bănățean din Lenauheim, realizat în 2019 de Nicoleta Mușat pentru proiectul Cămine în Mișcare. Acum, el este nonagenar și, probabil, ar vrea să uite. Viața i-a dat însă blestemul ținerii de minte. Momentele pe care le-a trăit în 1945 spun povestea unei plecări și a unei întoarceri. Și i-a inspirat pe artiștii de la Psihodrom s-o rescrie și s-o prezinte acum, într-o lume sfâșiată de distanțe în kilometri și-n suflete. Artistul vizual Cristian Văduva, muzicienii Octavian Horvath, Sergiu Cătană și Alexandru Pascu și performerul-coregraf Alexandra Gîrbea recreează, cu mijloace de secol XXI, atmosfera acestei călătorii din care mulți nu s-au mai întors.


MAKING OF | KRUMAU LIVE

Mai multe detalii despre proiectul Krumau Live: https://camineinmiscare.ro/krumau-live-o-poveste-spusa-de-psihdrom/

Proiectul KRUMAU LIVE a avut premiera online și la FABER (Spl. Peneș Curcanul, nr. 4-5, Timișoara), între 5-14 decembrie 2020.

Proiectul KRUMAU LIVE a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Timișoara 2023 și Prin Banat.

Cămine în Mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizat de Asociația Prin Banat. În 2020, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.