Performance

MUTAT DE LA NOI

MUTAT DE LA NOI este o transpunere cu mijloace cinematografice a monologului cu același nume, scris de Bogdan Sărătean.

Monologul propriu-zis urmărește povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. Din momentul în care vasul pornește și până la scufundarea lui în apele oceanului, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat, de-a lungul filmului, de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia.

Tema centrală a proiectului este cea a migrației. Subtema filmului este cea legată de dimensiunea ocultă care ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.În această idee, puzzle-ul filmic este întregit de povestea Niculinei Pârvu din Comloșu Mic, redată de actrița Dana Taloș sub forma unui monolog filmat. De aici aflăm că ritualul magic de salvare de la moarte a unui copil bolnav presupunea în Banatul anilor ’50 similitudini neașteptate cu practici voodoo de pe continentul african.

Mărturie stă chiar interviul lui Alexandru Drăgan, înregistrat în cadrul proiectului “Cămine în Mișcare” în anul 2019 în Comloșu Mic, un spațiu al celor deportați, “mutați de la noi”. MUTAT DE LA NOI poate fi de asemenea punctul de pornire pentru un spectacol de teatru, care ar urma să conțină o parte din materialele filmate, precum și monologul lui Mbaye, firul roșu al filmului.


MUTAT DE LA NOI
un film de Bogdan Sărătean
cu:
Shama Leah
Claudiu Fălămaș
Dana Taloș
Nyombi Abdul
Betty Nalule
Namukwaya Ester
Cristina Pădurariu
Lenerson Polonini
Yee Mon Soe

Voci:
Aneea Axentea
Bogdan Sărătean
——————————————————–
Scenariul și regia:
Bogdan Sărătean

Cu un extras din interviul realizat de Alexandru Drăgan în cadrul proiectului CĂMINE ÎN MIȘCARE (“O doamnă din Comloșu Mic”)

Introducere: fragment din ”Brutalism” de Achille Mbembe, traducere Ciprian Mihali.

Montajul:
Alexandru Radu
——————————————————–
Filmat în:
Sibiu, România, Europa
Kampala, Uganda, Africa
Timișoara, România, Europa
Sao Paulo, Brazilia, America de Sud
Yangon, Myanmar, Asia
Năvodari, România, Europa
——————————————————–
Operatori cameră:
Gabriel George
Nakakeeto Shadia
Ovidiu Pelmuș
Bogdan Sărătean
Mawanzo Ali
——————————————————–
șofer:
Cosmin Lupu

Mulțumiri:
Alexandru Drăgan
Andrea Bernath
Claudiu Doncuțiu


MAKING OF | MUTAT DE LA NOI


MUTAT DE LA NOI a avut premiera online, între 5-14 decembrie 2020.

Proiectul MUTAT DE LA NOI a fost selectat în cadrul apelului de propuneri de proiecte Cămine în Mișcare 2020, organizat de Timișoara 2023 și Prin Banat.

Cămine în mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, organizat de Asociația Prin Banat. În anul 2020, proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara. 

Video Making of realizat de: Ovidiu Pelmuș