Apeluri de proiecte,Noutăți

Festivalul CĂMINE ÎN MIȘCARE 2023: apel deschis pentru propuneri de proiecte și intervenții artistice

For English, please visit this page. 

ACTUALIZARE: Datorită interesului crescut pentru Apelul de proiecte Cămine în mișcare 2023, am decis să prelungim termenul de înscriere a aplicațiilor până în data de 5 aprilie 2023, ora 23:59. Regulamentul apelului a fost actualizat cu noile date.


Asociația Prin Banat lansează un concurs / apel de proiecte și intervenții artistice pentru Cămine în mișcare, un proiect parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte.

Apelul este adresat artiștilor naționali și internaționali și presupune o fază de înscriere-selecție și una de producție a propunerilor de proiecte selectate. Proiectele selectate vor fi urmate de rezidențe artistice, programate în perioada aprilie-august 2023. Rezultatele rezidențelor artistice vor fi prezentate publicului larg în perioada septembrie-octombrie, în cadrul Festivalului Cămine în mișcare 2023, în orașul Timișoara, alte localități din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, precum și în localități din regiunea Banatului istoric, inclusiv din Voivodina (Serbia) sau din județul Csongrád-Csanád (Ungaria). 

TEMA ȘI CATEGORIILE CONCURSULUI

Tema concursului / apelului este Migrația și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la modalitatea prin care acest fenomen al migrației/ relocării/ deportării a influențat formarea memoriei individuale și colective. 

Concursul / apelul se adresează în special artiștilor ale căror experiențe personale și istorii de viață sunt similare poveștilor culese prin proiectul Cămine în mișcare. Aceștia sunt încurajați să creeze noi expresii artistice și produse culturale, pornind de la poveștile despre migrație din Banat culese prin proiect și adăugând în procesul artistic experiențele și istoriile personale de viață. În acest mod, artiștii vor deveni, la rândul lor, povestitori, participanți activi la îmbogățirea memoriei comunității, dar și în procesul de integrare într-o memorie colectivă mai largă, regională, națională și europeană.

Concurenții sunt invitați să trimită propuneri de proiecte din următoarele categorii: Arte Vizuale, Artele Spectacolului, Artă Digitală, Intervenție Culturală și Educație prin Cultură. Încurajăm proiectele care implică îmbinarea mai multor domenii artistice.

În elaborarea propunerilor, concurenții vor utiliza ca material de suport arhiva generată prin proiectul Cămine în Mișcare, în urma sesiunilor de documentare și cercetare în teren, desfășurate în anul 2022. Toate poveștile și interviurile care pot fi utilizate ca inspirație în elaborarea proiectelor se împart în trei categorii distincte: 

  1. Povestiri 2022
  1. Istorii mici de viață

3. Ucraina

În funcție de creativitatea și decizia fiecărui concurent, o propunere de proiect poate face trimitere la una sau la mai multe povestiri din cele trei categorii evidențiate sau doar la fragmente ale acestora, neexistând o restricție în acest sens. Propunerile de proiecte care nu respectă această cerință vor fi respinse automat din concurs. De asemenea, propunerile de proiecte care fac referire la alte categorii din siteul www.camineinmiscare.ro, altele decât cele trei menționate în rândurile de mai sus, vor fi respinse automat din concurs.

Exemple de povești culese prin proiectul Cămine în Mișcare și puse în valoare sunt: spectacolele ALTĂ ZI CU SOARE (link 12), N-AM ȘTERGE NIMIC (link 1), MUTAT DE LA NOI (link 1), KRUMAU LIVE (link 1), instalațiile de artă POP-UP DEVICE FOR EXPERIMENTING MARGINS (link 1), PUNCT ÎNAINTEA ACULUI (link 1), MEMORII INTERACTIVE (link 1), TIPARE ALE MEMORIEI (link 1), filmele documentare GRANIȚA | THE BORDER (link 1), WHEN BORDERS GET INDISTINCT (link 1), CĂLĂTORIA (ediția 2018ediția 2019), SUNET CĂLĂTOR PESTE SAT (link 1), artă murală (link 1) sau benzile desenate TUR BANAT (link 1).


CALENDAR (actualizat)

Perioada de desfășurare

Înscriere proiecte: 12 martie – 31 martie 5 aprilie 2023

Jurizare: 1 – 6 6-11 aprilie 2023

Desemnarea propunerilor câștigătoare: 7 12 19 aprilie 2023

Producție, implementare, rezidențe artistice: 10 18 24 aprilie – 30 august 2023

Prezentarea lucrărilor: 1 septembrie – 29 octombrie 2023


PREMII

Vor fi oferite 10 premii în valoare de 5.500 lei autorilor a 10 proiecte selectate.

Fiecare proiect selectat va dispune de un buget de producție, în baza unui deviz de cheltuieli estimate pus la dispoziție de autor, în limita fondurilor disponibile.

Bugetul total de producție este în valoare de 180.000 lei și este gestionat exclusiv de Asociația Prin Banat.

Premiile se acordă exclusiv persoanelor fizice.


ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS ȘI REGULAMENT
Un autor poate participa la concurs cu una sau mai multe propuneri de proiecte, dar numai o propunere va putea fi selectată / declarată câștigătoare. Pentru fiecare proiect se va completa un formular de înscriere distinct. Aplicațiile vor fi trimise la adresa camineinmiscare@prinbanat.ro, până în data de 31 martie 5 aprilie 2023, ora 23:59. Acestea trebuie să conțină următoarele documente în format .pdf sau .doc:

a) Formular de înscriere completat (se descarcă de pe această pagină); 

b) Conceptul sau descrierea propunerii/proiectului, la care se vor adăuga următoarele anexe, în funcție de categoriile alese: 

– în cazul categoriei Arte vizuale, se va atașa și o schiță a lucrării propuse în tema dată la o rezoluție de minim 72 dpi în format .jpg, .png sau .pdf; 

– în cazul categoriei Artele spectacolului, se va atașa, după caz și în funcție de specificul proiectului propus: un fragment al scenariului propus în tema dată, după caz, în format pdf.; un demo audio propus în tema dată, în format mp3 sau wav etc.

– în cazul categoriei Artă digitală, se va atașa o prezentare/o schiță/un demo/o prezentare etc., într-un format adecvat specificului propunerii în tema dată; 

– în cazul categoriilor Intervenții culturale și Educație prin cultură, se va atașa o prezentare / o schiță etc., într-un format adecvat specificului propunerii în tema dată. 

c) CV / portofoliu/ biografie cu exemple de lucrări și proiecte ale artistului sau grupului de artiști;

d) un deviz / cost estimat de producție pentru proiectul propus.

Vă sfătuim să cițiți cu atenție Regulamentul concursului. O propunere de proiect care nu respectă condițiile descrise în Regulament conduce la eliminarea din concurs.

Descarcă: REGULAMENT

Descarcă: Formular de înscriere


Pentru întrebări sau nelămuriri, ne puteți scrie la adresa de e-mail: contact@prinbanat.ro

Vă urăm mult succes!